Grote West-Vlaamse steden dagen de studenten van Hogeschool VIVES uit!

De winnende projecten worden voorgesteld aan de pers op vrijdag 18/12 op volgende tijdstippen, telkens aan het stadhuis:

  • VIVES 13u – Vives Innovation Center – Project VIVES bouwt een museum of the future
  • Oostende 13.30u – Buiten stadhuis kant Mercator
  • Kortrijk 14u – stadhuis
  • Roeselare 14u – stadhuis
  • Waregem 15u – stadhuis
  • Brugge 15.30u – stadhuis

Persbericht:

Beste persmedewerker

Alle grote West-Vlaamse steden (Brugge, Oostende, Kortrijk Roeselare en Waregem) kampen met een aantal smart city-challenges waarvoor ze graag de studenten van Hogeschool VIVES willen inschakelen. Elke slimme stad wil immers informatietechnologie gebruiken om de stad beter te beheren en te besturen.

Niet eenvoudig in tijden van corona, maar de burgemeesters of bevoegde schepenen lanceren via een videoboodschap een uitdaging richting de studenten. Die werken virtueel samen en worden in de loop van de intense werkweek gecoacht door docenten, maar ook door externen en door een aantal professionals in verschillende disciplines. Zo maken de studenten kennis met de maatschappelijke noden van ‘hun’ studentensteden, maar ze leren ook hun personal skills bijschaven, en dat met de hulp van instellingen als oa Leiedal, UNIZO, POM West-Vlaanderen, Google Digitaal Atelier, VOKA, WVI, NedWorks, Scopernia, MI6 en Delaware, maar evenzeer met coaches als Jo Caudron (entrepreneur en auteur) en Fatma Taspinar (presentator VRT)

De challenge

Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 december gaan de studenten volgens het principe van een hackathon digitaal aan de slag met de verschillende uitdagingen. Het doel? Op vrijdag 18/12 een steengoeie pitch afleveren voor de externe jury die oordeelt of ze met de aangereikte oplossingen aan de slag kunnen. Je kan de resultaten op de site www.emergingtechnologies.be volgen en de beste groepen winnen per betrokken stad prijzen. U wordt daarvoor heel hartelijk uitgenodigd op vrijdag 18 december vanaf 13u30 in de betrokken steden.

Deelnemers

Deze wedstrijd is voor meer dan 400 VIVES-studenten uit de opleidingen Autotechnologie, Toegepaste Informatica, Bouw, Ecotechnologie, Elektromechanica, Energietechnologie, Elektronica-ICT, Luchtvaart, Ontwerp-en Productietechnologie en Zorgtechnologie. Elk studententeam krijgt per stad de keuze uit 4 cases om zich in te verdiepen. Die gaan onder andere over:

  • het verhogen van de toegankelijkheid van een stad;
  • een tool ontwikkelen om de steden klimaatneutraler te maken door oa de meerwaarde van de fiets als stadsvervoermiddel te laten ervaren, zonnepanelen te installeren…
  • Mobiele sportinfrastructuur met smart functies ontwikkelen;
  • ‘Koop lokaal’ ondersteunen en zo handelaars en burgers met elkaar in contact brengen.

Elke stad ondersteunt ook de studenten maximaal met inhoudelijke expertise rond deze vier cases. Meer weten? www.emergingtechnologies.be of 0485 72 58 98 (Griet Verbeke, algemeen coördinator)