Resultaten Kortrijk
Winnaars project stad Kortrijk samen met Algemeen directeur VIVES Joris Hindryckx, schepen Arne Vandendriessche, studiegebieddirecteur Veerle de Mey, Coördinator VIVES Innovation and Learning Academy Griet Verbeke en coach van het project Maarten Kerckenaere.
Winnaars Crowd Control: Milan Vangheluwe, Cédric Berton, Emiel Desmadryl, Brecht Janssens, Igor Blanchard
Winnaars Football Pitch: Thijs Cappelle, Reindert Pil, Sippe Verhelle, Remi Verhulst & Glenn Verstraete
Crowd Control
Football Pitch
Crowd-K is een innovatieve en moderne manier om aan crowd control te doen. Hierbij worden de bevolking en bezoekers geïnformeerd over de drukte in de winkelstraten, gepromoot via on- en offline kanalen. Ook worden via dit systeem de mensen gespreid over de verschillende locaties. Crowd-K omvat ook een uniek en GDPR-vriendelijk meetsysteem dat accuraat en in real-time de drukte in een bepaald gebied bepaalt. Ook worden er voorspellingen gemaakt van de drukte.
Meer info? Website / Applicatie / Presentatie
Deze studenten bedachten een oplossing om een voetbalveld beter te onderhouden. Ze werken met vocht -en temperatuursensoren die onder het grasveld geplaatst worden. Een applicatie kan de verkregen data van partner “Telenet” visualiseren. De grasmachine wordt van een scanner voorzien die de bodemdichtheid en de lengte van het gras kan meten.
Resultaten Brugge
Winnaars project stad Brugge samen met algemeen directeur Joris Hindryckx, schepen stad Brugge Minou Esquenet, studiegebieddirecteur Johan de Langhe, Coördinator VIVES Innovation and Learning Academy Griet Verbeke, smart city coördinator Silke Steijns
Winnaars Brugrid: Astrid Bossuyt, Leandro Storme, Maud Smeyers, Mathias Staelens en Noah Anthonis
Winnaars Brugge toegankelijke stad: Jari Honraedt, Sven Vandenbulcke, Jorien Boeve, Iebe Pottie, Lisa Van Ryckeghem
Brugrid - Brugge klimaatneutraal
Brugge toegankelijke stad
Het hoofddoel van het project is het gebruik van groene stroom, en meer bepaald zonnepanelen, optimaliseren. Dat wordt gedaan aan de hand van een microgrid. Hierbij wordt een batterij als buffer geschakeld tussen de consument en de producten van energie binnen bepaalde buurten. Het microgrid zal beheerd worden door stad Brugge met ondersteuning van de netbeheerder. Dit microgrid heeft als neveneffect dat de belasting van grote energieproducenten op het net zal dalen. Hierdoor zal de toekomstvisie van Brugge als CO2-neutrale stad realiteit worden.
De visie die we hebben, is dat kasseien in Brugge moeilijk te berijden zijn. Dat leidt tot irritatie of tot het vast zitten van de rolstoel. Onze oplossing hiervoor is een platform met rupsbanden aan de onderkant die ervoor zorgen dat de rij-ervaring verbeterd wordt. Wij hebben hierbij een applicatie gecreëerd die ervoor zorgt dat we weten waar de Rolly’s verhuurd worden. We zorgen ook voor een gidstour die later geïmplementeerd kan worden in de applicatie.
Uit een korte bevraging bleek dat er interesse was bij rolstoelgebruikers om de Rolly te gebruiken. Het merendeel was zeer enthousiast over het concept.
Resultaten Oostende
Winnaars project stad Oostende samen met burgemeester Bart Tommelein, directeur onderzoek Isabel Vanslembrouck, studiegebieddirecteur Jan Vandekerckhove en coach van het project Rob de Roo.
Winnaars zwembad van de toekomst: Tillo Legely, Emiel Naeyaert, Glenn-Lewis Bekaert, Thibaud Desutter, Aubin Deschepper.
Winnaars Oostende feest: Bosmans Van den Bosch-Waroux Seppe, De Witte Julie, Deceuninck Benjamin, Geenens Jarno, Miri Amirabbas en Verschueren Jens.
RaceTime - Zwembad van de toekomst
Smart Street voor Oostende feest
Bij het binnenkomen worden de identiteitskaarten gescand en die gegevens worden gekoppeld aan een bandje. Dat bandje kan je scannen bij het racesysteem. Vervolgens kies je in welke zwemstijl en over welke afstand je wil racen. Na het beëindigen van de race komt je snelheid op een scorebord. Zo worden de jongeren gestimuleerd om elkaar te verslaan en meer te komen zwemmen. Er zijn verschillende scoreborden per zwemstijl en per leeftijdscategorie.
Via de app kunnen de racers hun verschillende tijden vergelijken en raadplegen op elk moment. Op die manier proberen we het zwemmen nog meer te stimuleren. Bekijk de website.
Met het project “Smart Street” willen de VIVES- studenten de Langestraat in Oostende de upgrade geven die ze verdient. In Smart Street plaatsen we slimme lantarenpalen die kunnen meten of er geluidsoverlast plaatsvindt in bepaalde delen van de straat en die ook nog een noodknop bevatten. Bij het indrukken van de noodknop komt een drone langs die de situatie bekijkt voor de politie moet optreden. Al deze systemen zouden dan softwarematig verbonden zijn met elkaar om zo de beste resultaten te krijgen als er zich een probleem voordoet.
Resultaten Roeselare
Winnaars project stad Roeselare samen met Burgemeester Kris Declercq, directeur onderwijsbeleid Patricia Waerniers en coach van het project Wim Vermeersch.
Winnaars project Escape Sportcontainer: Arno Vanneste Jibe Defoor, Niels Vanhove, Tom Van Hove Laura De Baets
Winnaars project Roeselare loopt: Arno Baecke, Michiel Decoster, Jarno Thierens, Maxim Vanden Abeele, Geylian Lingier
ESCape Sportcontainer
Roeselare Loopt
DDeze studenten ontwikkelden een sportcontainer. Die container zou opgebouw worden met volgende games:
Laserjump Een x aantal leerlingen staat in een cirkel gepositioneerd waarin een laser ronddraait. De leerlingen moeten deze laser zien te ontwijken terwijl deze steeds versnelt.
Reactiespel Een muur met heel wat verschillende drukknoppen. Deze knoppen lichten in een willekeurige volgorde op en de leerling tracht ze zo snel mogelijk aan te tikken. Dit spel kan ook met 2 gespeeld worden.
Elektronische voetbal Dit is een voetbaldoel dat punten optelt. Het aantal punten wordt uitgedeeld naargelang de plaats waar de leerling in het doel schiet.
Lightrun Hier zijn kegels verspreid over een bepaald oppervlakte. Deze kegels lichten willekeurig op en de leerling moet deze zo snel mogelijk aantikken.
Dance pads verschillende matten met pijlen op worden verspreid over de grond. Ze staan gericht naar een grote tv in de container. De leerlingen moeten de pijlen ingeven in een volgorde die wordt weergegeven op het scherm.
Interactieve klimmuur één muur van de container zal volhangen met klimstenen. Deze zal verschillende kleuren/niveaus bevatten. Naast de klimstenen liggen er ook knoppen verspreid. Die lichten op in een willekeurige volgorde. De leerling klimt telkens naar de knop die oplicht om hem in te drukken.
Binnenkort rolt stad Roeselare een plan uit met permanente looproutes. Om hieraan een interactief element toe te voegen, werd vooral gezocht naar een manier om de lopers zo min mogelijk te belemmeren in wat ze willen doen: blijven lopen. Wanneer we ons in de loopschoenen van de lopers plaatsten, zijn wij uitgekomen op een interactieve, fysieke uitdaging langs de looproutes die voor zowel beginnende als ervaren en geroutineerde lopers een extra uitdaging of leuke afwisseling kan zijn. Dus geen app die geïnstalleerd moet worden of een code die gescand moet worden. Gewoon leuke, uitdagende en interactieve toestellen langs het parcours. Mooi meegenomen hierin is dat niet enkel lopers ze kunnen gebruiken, maar ook andere passanten, zoals kinderen, die zich zo even kunnen meten aan elkaar. Wij zijn er ook van overtuigd dat voorbijgangers die nog niet gedacht hebben aan hardlopen als sport, wel eens verleid kunnen worden om hun loopkleren aan te trekken en de interactieve uitdagingen eens écht uit te testen. Daarenboven is het meteen ook een mooie eyecatcher die toont dat Roeselare een jonge, sportieve stad is.
Resultaten Waregem
Winnaars project stad Waregem samen met Burgemeester Kurt Vanryckeghem, studiegebieddirecteur Veerle de Mey, schepen Rik Soens, schepen Jo Neirynck, schepen Pietro Iacopucci en schepen Joost Kerkhove.
Winnaars project Waro Sitter: een babysit voor paarden en huisdieren: Bogaert Mathias, D’haenekint Klaas, Persyn Kobe, Recour Viktor, Suys Stan, Wijns Daan.
Babysit voor paarden
Waro-Sitter
Er zijn veel mensen die huisdieren hebben en die ook wel eens op vakantie willen of die bij momenten te druk bezet zijn om de nodige tijd in hun huisdieren te investeren. Paarden- en dierensitter-site Waro Sitter kan daarbij een oplossing brengen. Je vindt de volledig functionerende website op https://warositter.herokuapp.com/#/
Resultaten VIVES
Museum of the future
Winnaars project “Museum of the future” samen met Algemeen directeur Joris Hindryckx, studiegebieddirecteur Veerle de Mey en Coördinator VIVES Innovation and Learning Academy Griet Verbeke.
De winnaars Arne Eeckhout, Barend Azou, Axel Beel, Senne Dewitte, Robbe Mingneau en Maxiem Depypere
Deze studenten hebben via gamification een museum van de toekomst ontworpen. De bezoekers krijgen tijdens het bezoek telkens een aantal vragen via een applicatie over hun manier van werken, leven, reizen, … De keuzes die gemaakt worden, hebben telkens invloed op het klimaat en de leefomgeving. De gemaakte keuzes doorheen het spel worden daarna gebundeld tot een eindresultaat in een immersive room. Op deze manier wordt het duidelijk welke grote invloed de keuzes hebben op het milieu en de omgeving. Het einddoel is de bezoekers aan te tonen dat onze leefwijze moet worden aangepast, en dat dat mogelijk is door middel van kleine aanpassingen en innovatieve technieken.